

HPV Nedir?
HPV (Human Papilloma Virus) bir doku virüsüdür. Kadınlarda rahim ağzı kanseri, erkeklerde penis ve scrotum(testis) kanserleri ve ortak olarak baş, boyun, anal(makat) kanserler gibi hastalıklara neden olabilen cinsel ilişki ve cinsel temas ile çok kolay bulaşan bir DNA virüsüdür.
HPV, siğil (kondilom) ve kanserlere neden olabilmektedir. Genellikle siğil oluşumu 2 ila 3 ay arasında gerçekleşebilmektedir. Siğiller en çok genital bölgede görülürler ancak vücudun her yerinde çıkabilmektedirler. Burada önemli olan kısım HPV her zaman siğil oluşumu yapmayabilir. Bu yüzden HPV DNA testi yaptırmak önem kazanmaktadır.
HPV 'nin kaç tipi vardır ?
HPV’nin şuan da dünya üzerinde bilinen 100’den fazla tipi bulunmaktadır. Bu tipler düşük riskli grup, muhtemel yüksek riskli grup ve yüksek riskli grup olarak 3’ e ayrılmışlardır. En sık görülen HPV tipleri Tip 6, Tip 11 ve Tip 16 olarak bilinmektedir. Özellikle tip 16 ve tip 18 kansere neden olan HPV tipleri olarak bilinir.
HPV RİSK GRUPLARI VE TİPLERİ

Moleküler yöntemlerle bugüne kadar 200'den fazla HPV tipi saptanmıştır. Anal ve genital bölgede enfeksiyona neden olan yaklaşık 40 HPV tipi mevcuttur. Bunlar risklerine göre 3 başlıkta sınıflandırılırlar.
- Düşük risk grubunda olanlar
Tip 6, Tİp 11, Tip 40, Tip 42, Tip 43, Tip54, Tip61, Tip 62, Tip 71, Tip 72, Tip 74, Tip 81, Tip 91
- Muhtemel yüksek risk grubunda olanlar
Tip 26, Tip 53, Tip 66, Tip 67, Tip 68, Tip 69, Tip 70, Tip 73, Tip 82
- Yüksek risk grubunda olanlar
Tip 16, Tip 18, Tip 31, Tip 33, Tip 35, Tip 39, Tip 45, Tip51, Tip 52, Tip 56, Tip 58, Tip 59
Türk jinekolojik Onkoloji grubunun 12 merkezden verileri toplayarak yapmış olduğu analiz sonucunda 6388 olguda HPV pozitifliği %25 olarak saptanmıştır. Smear sonucu normal olanlar arasında HPV pozitifliği oranı %27 olarak saptanmıştır. Smear sonucunda anormallik olan kişilerde HPV pozitiflik oranı %50.2 olarak bulunmuştur. Smear sonucu anormal olan grupta en sık saptanan HPV tipi HPV Tip 16'dır (%46). Smear sonucu normal olan grupta ise %26.8 oranı ile en sık HPV Tip 16 saptanmıştır. En sık görülen HPV tipleri sırayla HPV Tip 16 (%32), HPV Tip 6 (% 17), HPV Tip 11 (%9), HPV Tip 18 (%8), HPV Tip 31 (%6), HPV Tip 51 (%5) ve HPV Tip 33’tür (%3).
HPV dünya üzerinde ne sıklıkla görülür ?
Tüm dünyada yılda yaklaşık 400.000’in üzerinde rahim ağzı kanseri olgusu görülmekte ve her yıl yaklaşık 250.000 hasta rahim ağzı kanseri nedeniyle ölmektedir. Rahim ağzı kanseri, meme kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanserdir.
Kadınlarda HPV rahim ağzı kanserinde en önemli risk faktörüdür. HPV rahim ağzı kanseri hastalarının %99.7 sinde saptanmıştır. Dünya da her iki dakika da bir kadın rahim ağzı kanseri sebebiyle hayatını kaybetmektedir.
Erkeklerde HPV ise penis, scrotum(testis), makat (anal) ve ağız kanserleri gibi hastalıklara yol açabilmektedir. Erkeklerde anal kanserlerin %80-85’i, penis kanserlerinin ise %50’ye yakınının HPV ile ilişkili olduğu bilinmektedir.
Gebelikte ve Doğumda HPV Bebeğe Bulaşır mı ?
Gebelik esnasında HPV nin bebeğe plesanta yoluyla bulaşı söz konu değildir. Ancak normal doğum olduğu zamanlarda HPV bulaşı olabilmektedir. Bu oran çok düşük olmakla beraber, gebe bireyin genital siğilleri var ise bunun değişik tedavi yöntemleri mevcuttur.
Gebelikten önce veya gebelik sırasında çıkan siğiller büyümesi halinde doğum kanalını tıkayıp normal doğumu zorlaştırabilir ya da doğum sırasında bebeğe geçişi mümkün olabilir. Bu oran istatistik olarak da çok düşüktür. Ancak normal doğumda bebeğin geçişi esnasında bulaş olabilmektedir.
HPV DNA Testini Ne Sıklıkla Yaptırmalıyım ?
Rahim ağzı kanseri olan kişiler baz alındığında %99.9’ unda HPV DNA varlığı kanıtlanmıştır. Kişinin rahim ağzı kanserine yakalanıp yakalanmadığının tespiti ve erken tedavi uygulanabilmesi için bu testleri belirli aralıklarla yaptırması son derece önemlidir. Kişi 65 yaşına kadar minimum 3 yılda bir bu testi yaptırması önerilmektedir.
BU YAZIMIZ DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kondilom Nedir?
Kadın, erkek farketmeksizin kişinin genital bölgesinde, anal bölgede, boğazda oluşan siğillere “kondiloma akuminata” ismi verilmektedir.
Devamını Oku